BAŞKAN BAŞAR: BURDUR ET VE SÜT FABRİKALARI İLE TAÇLANDIRILMALI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :02.12.2014 8:57

Anasayfa > Burdur, Ekonomi, Güncel > BAŞKAN BAŞAR: BURDUR ET VE SÜT FABRİKALARI İLE TAÇLANDIRILMALI

02.12.2014 Sal, 8:57

BTB Başkanı Başar: Burdur et ve süt fabrikaları ile taçlandırılmalı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçen Cuma günü yaptığı Burdur ziyaretinde, Sivil Toplum Örgütü Başkanlarıyla yemekte bir araya geldi. Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, et ve süt üretiminde Burdur’un bir marka olduğunu, bu nedenle Bakanlığın destekleriyle Burdur’a yeni et, süt ve yem fabrikalarının konuşlandırılması gerektiğini söyledi. Başar, yemeğin sonunda Bakan Eker’e çeşitli hediyeler takdim etti.

Kent Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen yemeğe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Hasan Kürklü, Ak Parti Milletvekili Bayram Özçelik, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik ve davetliler katıldı.

İlk olarak Burdur’un genel yapısı hakkında bilgi veren Yılmaz Başar, “Hepimizin bildiği gibi Burdur’umuz Tarım ve Hayvancılık kentidir. Faal nüfûsun % 75’i tarım, hayvancılık, ormancılık ve balıkçılıkla geçinir. İlimiz toplam arazi varlığı 713.500 hektardır. Tarım arazisi olarak ilin toplam arazisinin ancak % 30’unu kullanılabilmektedir. İlimizin 209.828 hektarlık tarım arazisinin sulamaya elverişli kısmı sadece 179.451 hektardır. 30.377 hektarı ise Sulamaya elverişsizdir. Ancak bugün fiilen sulanan alan 56,566 ha olup tarım arazisinin % 31,52’si sulanmaktadır” dedi.

Hayvancılığa değinen Başar, “Türkiye, 1980-1984 yılları arasında toplam ihracatı 5 milyar dolar iken, Ortadoğu ülkelerine yılda 300-400 milyon dolarlık kırmızı et ihracatı gerçekleştirmiştir. 1980 yılı içerisinde yapılan damızlık ithalatı, 1990 yılında başlayan kasaplık hayvan ve et ithalatları, küçükbaş hayvan sayılarımızda hızlı bir düşüş yaşanmasına neden olmuştur. 1991 yılında yaklaşık 51 milyonun üzerinde olan küçükbaş hayvan (koyun+keçi) sayısı 2013 yılında 38,5 milyona kadar düşmüştür. 1990 yılında nüfusumuzun 56,5 milyon, 2013 yılında da 76,5 milyon olduğu dikkate alındığında, bu rakamlar, kişi başına düşen birim hayvan sayısının azaldığını göstermektedir” şeklinde konuştu.

Burdur’un, Kültür Irkı çalışmalarını başarılı bir şekilde tamamladığını, 2006 yılında soğuk zincire geçen ilk il olduğunu vurgulayan Başar, “Suni tohumlama çalışmalarını, 2000 yılında yüzde 99’a çıkararak, birinciliği elde etmiştir. Kısacası Burdur hayvancılık sektöründe hep bir numara olmuş ve bu başarısını halen daha devam ettirmektedir. Son yıllarda, tarım ve hayvancılık fotoğrafını incelersek,  dünya nüfusu ve Türkiye nüfusu hızla artmakta, diğer taraftan da besin açığı oluşmaktadır. Burdur, tüm saydığımız altyapıları tamamlayan, il olduğu için sizlerin de katkılarıyla hem Türkiye hem de dünya bazında daha çok protein üretecek bir konuma gelecektir. Kısacası, Burdur hayvancılık sektöründe başrol oynayacaktır. Bunu yaparken yem, süt ve et sanayisinin Burdur’da konuşlanması gerekir” diye konuştu.

Türkiye’de 14 milyon 532 bin büyükbaş hayvan, 38 milyon 510 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu aktaran başar, “Burdur’umuzda ise 208 bin büyükbaş, 324 bin küçükbaş hayvan sayısına sahip. Yıllık 335 bin ton süt üretimiyle Batı Akdeniz bölgesinde hem Antalya’yı hem de Isparta’yı arkasında bırakıyor. Bu nedenle Burdur’umuz, gerekli teşviklerle et, süt ve yem sanayi tesislerini hak eden bir il’dir. Bu konuda Bakanlığımızdan destek bekliyoruz” dedi.

Tarımın en önemli sorunlarından birinin de girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğuna dikkat çeken Başar, “Hayvansal üretim yapılırken kullanılan girdiler arasında temel masraf kalemi yemdir. Şuanda bir çuval yemi 50 TL’dir. Sorunlar arasında en acil ve ilk elden çözülmesi gereken konu yem fiyatlarının düşürülmesidir. Yem fiyatının azaltılması aile işletmelerinin sektörden kaçışını durdurabilecek yegâne çözüm olacaktır” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, BTB Başkanı Yılmaz Başar, Bakan Eker’e bakır yoğurt bakracı, ceviz ezmesi takdim etti.

1-gv

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber