BURDUR’UN TEK KADIN YORGANCISI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :14.11.2022 14:22

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > BURDUR’UN TEK KADIN YORGANCISI

14.11.2022 Pts, 14:22

BURDUR’un tek kadın yorgan dikim ustası olan Münevver Muslu (45) işini severek yaptığını söyledi.
Mesleği babasının yanında öğrendiğini belirten Muslu “Allah izin verirsen ölünceye kadar bu mesleği yapmak istiyorum. Elim ayağım tuttuğu sürece bu mesleği yapacağım. Vazgeçmem yorgancılıktan” dedi.

Muslu “30 yıldır bu işi yapıyorum. Bu iş benim baba mesleğim. Babamdan öğrendim. Baba Isparta’da yorgancılı yapıyordu. Ben de 9 yaşından itibaren bu mesleğe merak saldım” dedi.
3 çocuğununda yorgancılığı öğrendiğini söyleyen Muslu; “çocuklarım başka işlerde çalışıyorlar ama boş zamanlarında da yorgan dikiyorlar. Eşim de öğrendi. O da boş zamanlarında bana yardımcı oluyor. 30 yıldır geçimimi bu işten sağlıyorum. Allah babamın mekanını cennet etsin. o’nun ekmeğini yiyorum.” dedi.
Yorgan dikiminin zor bir iş olduğunu söyleyen Muslu “herkes bu işe erkek mesleği olarak bakıyor. Bedensel güç istiyor. ama ben severek yapıyorum mesleğimi. Şu anda eskiye nazaran malzeme bulmamız güçleşti. Bir ara fabrikada da çalıştım ama bu işten aldığım zevki hiç bir şeyden almadım” ifadelerini kullandı.
Bir kadın için hem dükkan hem ev işinin yorucu olduğunu dile getiren Muslu “yorucu olmasına rağmen işimi severek yapıyorum. Sabah 8’de işyerine geliyorum. Akşam 18-19’a kadar yaklaşık 10 saatimi işyerimde geçiriyorum. Sonra eve gidiyorum ev işleri ile günümüzü bitiriyoruz” dedi.
Gelen müşterilerin ilk etapta ‘patron nerede?, usta nerede?’ diye sorduklarını belirten Muslu “işyerini benim işlettiğimi söylediğimde şaşırıyorlar. ‘Bayandan yorgancı olmaz’ diyen çok oldu. Ama şükürler olsun işlerim gayet güzel. Özellikle bayanlar geliyorlar sohbet ediyorlar, sipariş veriyorlar. 2007 yılında Burdur’a geldim. Buradaki yorgancılara gelip ‘burada kalfalık yapayım’, ‘evde yorgan dikeyim’ dedim ilk önce kabul etmediler. Ama daha sonra diktiğim yorganları gösterdim, çalışmamı gödüler. 10 yıl boyunca evde yorgan dikimine devam ettim. Şimdi buradaki meslektaşlarımla dayanışmamız güzel.” ifadelerini kullandı.
Şimdiye kadar diktiği yorganlardan hiç bir şikayet almadığını söyleyen Muslu “şükürler olsun hiç şikayet almadım. Bazıları özellikle telefon açıp teşekkür ediyorlar. Sadece yorgan işi olarak devam etmiyorum mesela çeyizlik ne varsa hepsini yapıyorum artık. Kendimizi sadece yorganla kısıtladığımız zaman geçimimiz biraz zorlanacak. Müşterilerimizin özellikle fabrikasyon yorganlar gibi pamuklu ince yorgan talep ediliyor ” dedi.
Günde iki yorgan diktiğini söyleyen Muslu, tek kişilik yorganların 350-400 çift kişilik yoganların fiyarlarının da 400-500 lira arasında olduğunu söyledi.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber