DAMIZLIK TEKELER VE KURBANLIKLAR MAKÜ’DEN | Gündemburdur.com
Son güncellenme :29.08.2016 15:23

Anasayfa > Burdur, Eğitim, Güncel > DAMIZLIK TEKELER VE KURBANLIKLAR MAKÜ’DEN

29.08.2016 Pts, 15:23

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz, MAKÜ Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma, Uygulama Çiftlik Müdürlüğüne bağlı Küçükbaş Yetiştirme Ünitesinde yetiştirilen saf Honamlı keçi ırkından damızlık teke ve damızlık dışı (kurbanlık) hayvan satışı yapılacağını bildirdi.
Elmaz, “8-9 yıldır ülkemizin değeri olan ve bölgemizde yoğun oalrak yetiştirildiğini bildiğimiz Honamlı keçi ırkı üzerinde üniversite olarak bilimsel çalışmalar yapıyorduk. Bu ırkın bütün özelliklerini ortaya koyma naoktasında 2-3 Tübitak Projesi yürüttük. Ve bu Projelerin neticesinde Kasım 2015’te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Honamlı keçi ırkını ayrı bir keçi ırkı olarak tescil etti” dedi.
Elmaz MAKÜ Uygulama Çiftliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Honamlı keçi ırkının bir milli değer olduğuna inanıyoruz. Üniverisite olarak bizim görevimiz ve misyonumuz bu ırkla ilgili ıslah çalışmalarını yapıp sahadaki çoban ve yetiştiricilerimize damızlık ihtiyaçlarını karşılama noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl ilk defa damızlıklarımızı satmayı planlıyoruz. 15 damızlık tekemiz var. Bunun dışında sürüden ayıkladığımız 21 hayvanımızıda (damızlık dışı) kurbanlık olarak satacağız. Damızlık tekelerimiz canlı ağırlık üzerinden Kilogramı 25 liradan satılacak. Damızlık dışı kurbanlık dediğimiz 1,5 yaşındaki 21 hayvan da, bunlardan 10 erkeği Kg’mı 13 liradan, 11 dişi hayvanı ise Kg’mı 12 liradan canlı ağırlık üzerinden satacağız. Biz yetiştiricileirmizi ve vatandaşlarımızı Üniversitemize bekliyoruz”

Elmaz “Biz istiyoruz ki sahadaki çobanlarımız da saf, hastalıktan ari, verim düzeyi belirlenmiş bu gibi tekeleri kullansınlar ki sürüleri daha sonra saf honamlı olarak yetiştirebilsinler” diye konuştu.

“Biz honamlı ırkı keçileri yetiştirirken sahadan kopuk yetiştiricilik yapmadık” diyen Elmaz “Çoban sahada her sabah ve akşam 3-4 saat güderek yetiştiriyor. Keçiler bizim kampüs alanında güdülür. Biz üniversite olarak keçilerin kışın yem ihtiyacını da biz kendimiz üretiyoruz. Bizim üretimimiz tamamen organiktir. Buradan keçi alan yetiştiricimiz uyum sorunu da yaşamayacak. Yani biz içeride kapalı bir ortamda yetiştirmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Elmaz ” Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi şu anda Türkiye’de saf honamlı sürüsünün olduğu tek yerdir. Biz burada honamlı keçisini üretip damızlık veya damızlık dışındaki hayvanlarımızı da kurbanda veya daha değişik zamanlarda satacağız. Keçi etini ülkemizin et krizini çözme noktasında alternatif olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Üniversite olarak bu konuda çalışmamızı sürdüreceğiz. Bunu yaygınlaştırdığımızda et ithalatının önüne geçmiş olacağız” dedi.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber