PANCAR ÜRETİCİSİ MAĞDUR | Gündemburdur.com
Son güncellenme :20.11.2015 11:45

Anasayfa > Burdur, Ekonomi, Güncel > PANCAR ÜRETİCİSİ MAĞDUR

20.11.2015 Cum, 11:45

Burdur’da Üreticiler Şeker fabrikası’na teslim ettikleri pancardaki ödemelerin yüzde 16 polar oranı(pancardaki şeker) üzerinden yapıldığını bu yıl pancarda görülen serkospora (yaprak lekesi) hastalığı nedeniyle mağdur olduklarını ve ödeme oranlarının yüzde 12-13 oranına düşürülmesini istedi.

Burdur’da 71 bin dekar alanda pancar üretimi yapıldığını 18 bin dekarda Sandıklı’da ekilen pancarında Burdur Şeker Fabrikasına teslim edilmesi ile bu yıl Burdur Şeker Fabrikası’nın 500 bin ton civarında pancar tesellüm edeceğini belirten Burdur Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demir, çiftçinin yaşadığı bütün zorluklara rağmen canla başla üretime devame ettiğini belirtti.
Şeker Pancarı’nda hasatın devam ettiğini aktaran demir “çiftçimiz bu yıl bir sıkıntı yaşamaktadır. Şeker Pancarındaki şeker oranı düşük çıktığı için çiftçimiz mağdur oldu. Şeker pancarının fiyatının hesaplanmasında pancardaki şeker oranının baremi yüzde 16 olarak alınıyor. Bunun altındaki oranlarda çiftçinin eline geçecek parasal değer düşük oluyor ve bu durum çiftçinin mağdur olmasına neden oluyor. Biz bu oranın yüzde 12 ya da 13 olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Demir, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun şeker pancarının kilogram fiyatını 157,5 kuruştan 190 kuruşa çıkardığını bunun çok güzel bir fiyat olduğunu ve müteşekkir olduklarını vurguladı. “”Bu mükemmel bir fiyat. Ancak pancardaki şeker oranı düşük olmasından dolayı çiftçinin eline geçecek fiyatta çok düşüyor. Polar yüzde 12 olduğu zaman eline geçecek rakam ton başına 142,5 lira olur. Şeker oranı yüzde 14’e çıkarsa çitçinin eline ton başına 166 lira geçer. Dolayısıyla bu yıl çiftçi mağdurdur. Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesini özellikle yeni kurulacak hükümetten de önemle rica ediyoruz. Barem 12-13’e düşürülürse çiftçi kurtarılmış olur. Ve önümüzdeki yıllarda pancar çiftçisi pancar ekmekten vazgeçmez ve daha istekli olur.”

Demir, pancardaki şeker oranının düşmesinin tohum, yaprak lekesi hastalığı, zamansız yağışlar ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farklarından kaynaklanabileceğini kaydetti.

Burdur Şeker Fabrikası yetkilileri ile görüştüğünü, yetkililerin sorunun tohumdan kaynaklanmış olamayacağını kendisine söylediklerini aktaran Demir, “Geriye diğer etkenler kalıyor. Yaprak lekesi hastalığı bitkinin yapraklarının tamamen kurumasına neden olur. Pancar, hayatını devam ettirebilmek için yaprak çıkarma zorunluluğu hisseder. Bunu yaparken de bünyesindeki enerjiyi kullanır. Böylece Şeker Pancarının bünyesindeki şeker oranı düşer. Bölgedeki zamansız yağışlar ve gece gündüz sıcaklık farklarından da düşmüş olabilir. Bu üç sebepten düşmüş olabilir.” diye konuştu.

Pancardaki şeker oranının geçen sene iyi seviyelerde olduğunu bu yıl ise güzel bakım yapmalarına rağmen 11-12 seviyesine indiğini dile getiren 50 yaşındaki Pancar üreticisi Abdurrahman Demir ise mağduriyetlerinin giderilmesi için devletind estekleme yapmasını istedi.

Demir “Devlet iyi fiyat açıkladı ama şeker oranı düşük olduğu için elimize az para geçecek. Böyle olunca pancar ekiminden soğuyoruz. Ceviz üreticisine don nedeniyle destek veriliyor. Bazı mahsuller için de destek olunuyor. Pancar üreticisine de destek verilmesini istiyoruz. Bu üretimin sürmesi için destek gerekli. Aldığımız para masraflarımızı bile karşılamıyor çünkü bu işi için pahalı makinalar aldık.” dedi.

 

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber