BURDUR GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ 16 CM YÜKSELDİ | Gündemburdur.com
Son güncellenme :14.03.2026 18:47

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > BURDUR GÖLÜ’NDE SU SEVİYESİ 16 CM YÜKSELDİ

14.03.2026 Cts, 18:47

SON yıllarda suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Burdur Gölü’nde su seviyesi son aylardaki yoğun yağışlardan dolayı 16 cm yükseldi.
Türkiye’nin 7’inci büyük gölü olan ve son yıllarda yaşanan kuraklık ve bilinçsiz sulamanın da etkisiyle suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Burdur Gölü’nde Devlet Su İşleri tarafından yapılan ölçümlerde Ocak ayı başında 836.00 olarak ölçülen su seviyesi Şubat ayı sonunda 836,16 olarak ölçüldü.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, gölde yaşanan yükselmenin sevindirici olduğunu ancak gölün geçen yılın aynı dönemine göre 60 cm’lik düşüş yaşadığını söyledi.
Ercengiz, “Devlet Su İşleri verilerine göre gölde yaklaşık 16 santimetrelik bir yükselme söz konusu. Günümüzde bir santimlik artış bile bizleri mutlu ederken, bu yükseliş elbette sevindirici ancak geçtiğimiz yılın aynı ayına baktığımızda toplamda 60 santimetrelik bir çekilme yaşandığını görüyoruz. Yani genel tabloya baktığımızda Burdur Gölü yazık ki küçülmeye devam ediyor.” dedi.
Ercengiz, “

2025’in son dönemi ve 2026 yılı başından itibaren bölgemizdeki yağışların iyi seviyede olması; yeraltı ve yüzey sularındaki artış, Salda Gölü’ndeki yükselme ve Karataş Gölü’nde su birikmesi, Burdur Gölü’nde de artış olması bizim için sevindirici. Küresel iklim krizinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan bölgemizin, bu yağışlarla kısa vadede bizlere bir nebze nefes aldırabilir.

Ancak bu durum bizi rehavete sürüklememeli.
Su ile ilgili tedbirlerimizi almak zorundayız. Suyu daha dikkatli kullanmak, gelecek nesillere aktarabilmek için suyumuzun kaybolmaması için mücadele etmek zorundayız” diye konuştu.

Hobi bahçesi uyarısı

Ercengiz, “Burdur halkına içme suyu yaklaşık 15–20 kilometre mesafeden ve 180 metre derinlikten çıkarılarak ulaştırılıyor. Bu suyu kolay kazanmıyoruz. Lütfen kolay kaybetmeyelim.  vatandaşlarımıza bir kez daha çağrımızdır: Eskisi gibi balkon yıkama, halı yıkama, ev önünde araç yıkama gibi alışkanlıklarımızı geride bırakmalıyız. Çiftçilerimiz üretim yapan bir çok yurttaşımız zarar ederken, hobi bahçeleriyle hem ekonomik kayba hem de su israfına yol açmamalıyız” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber