BURDUR’DA ALACA DOKUMACILIĞI YAŞATILIYOR | Gündemburdur.com
Son güncellenme :18.06.2016 16:23

Anasayfa > Burdur, Güncel > BURDUR’DA ALACA DOKUMACILIĞI YAŞATILIYOR

18.06.2016 Cts, 16:23

Burdur’da geçmişi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanan ancak halıcılık sektörünün gelişmesiyle kaybolmaya yüz tutan Alaca Dokumacılığı 2004 yılından bu yana Belediye atölyesinde yaşatılıyor.
Burdur’un ünlü Alaca dokuması, halıcılığın gelişmesi ile kaybolmaya yüz tutan Alaca Dokumacılığı Burdur Belediyesinin atölyesinde çalışan kadınların ellerinde yeniden hayat buldu.
Alaca Dokumacılığı, Halıcılığın gelişmesiyle Burdur’da yok olmaya başlayınca Burdur Belediyesi 2004 yılında Burdur El Sanatlarını Geliştirme Projesi hazırladı. Proje ile Alaca Dokumaları AB Aktif İşgücü Stratejisi Programı Türkiye İş Kurumuna Destek Projesi Hibe Planı programları çerçevesinde istihdama yönelik eğitim projesi olarak planlandı.
Burdur Belediyesi’nin Halı Sarayı Hizmet Binası’ndaki Alaca Dokuma Atölyesi’nde çalışan 10 kadın hem eski el sanatını yaşatıyor hem de evlerine ekonomik katkı sağlıyor.
Atölyede 10 kadının çalıştığını söyleyen Atölye sorumlusu Emel Erte, “ Burada şu anda 10 bayanımız iş yapmaktadır. Kamçılı el tezgâhlarında dokuma yapıyoruz. Ürünümüz sadece pamuktur. Pamuğun üzerine ipek çalışması yapıyoruz. Bunun yanı sırada İbecik dediğimiz yöresel dokumamız da var. Onunla da namaz tülbentleri, baş örtüleri, fularlar, şallar yapıyoruz” diye konuştu.
Erte, ürünlerin fiyatlarının 15 lira ile 300 lira arasınad değiştiğini söyledi.
Atölyede masa örtüsü, yastık kılıfı, çarşaf, kıyafet, perde gibi ürünler ürettiklerini, 12 yıldır atölyede çalıştığını söyleyen 50 yaşındaki Nilüfer Gönenli ise şöyle konuştu, “Aklınıza gelebilecek her türlü kumaş dokuyoruz. 3 günde biten de var, 15 dünde biten de var. İpeklerimiz var onlar daha narin dokunuyor” dedi.
51 yaşındaki Zeynep Bal’da 12 yıldır Atölyede çalıştığını hem evine ekonomik katkı sağladığını hem de kaybolmaya yüz tutmuş bir geleneği yeniden hayata döndürmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
ALACA NEDİR? Genellikle zemin üzerine sarı çubuklu, pamuklu bir kumaştır. Pamuklu ve ipekli olarak ikiye ayrılır. Alacalara ‘Beşparmak’ da denir. Dayanıklı ve kullanışlı bir kumaş türüdür.

Haber/Fotoğraf: Mesut MADAN

 

 

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber