LAVANTA DERESİ PROJESİNİN İKİNCİ ETABI START ALDI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :29.12.2015 12:28

Anasayfa > Burdur, Güncel > LAVANTA DERESİ PROJESİNİN İKİNCİ ETABI START ALDI

29.12.2015 Sal, 12:28

Burdur’un Yeşilova İlçesi’ne bağlı Akçaköy’de Nisan Ayında Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından başlatılan ‘Lavanta Deresi’ Projesi’nin ikinci aşaması hayata geçiriliyor. Proje ile Akçaköy’de köylülerin hazineden kiraladığı 600 Dekarlık alanda Lavanta Dikimi gerçekleştirilecek.

Akçaköy’de Nisan Ayı’nda 400 Dekar alanda dikimi yapılan Lavanta’nın ardından 600 Dekarlık Alanda Akçaköy’lü vatandaşların da katılımı ile Lavanta Dikimi için çalışmalar başladı. Köylülerin imece usulüyle Lavanta Dikimi yapılacak alan traktörlerle sürülerek dikime hazır hale getirildi.
Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca Köylülerin Lavanta Deresi Projesi’ne sahip çıktığını belirterek “biz çalışmalarımıza başladığımızdan bu yana çok güzel gelişmeler var. Köyün gençleri ve yöre halkı projeye sahip çıktı. Yeşilova Kaymakamımız çevre köylerdeki insanları topladı ve onlara Lavanta dikimi ile ilgili bilgilendirme çalışması yaptık. Lisinia’dan Salda Gölü’ne kadar olan alanda ileride ekolojik turizmin başlaması adına Lavanta Deresi’nin devamını oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

KÖYLÜLER LAVANTA DERESİ PROJESİNE SAHİP ÇIKIYOR

Köylülerin de Lavanta Projesi deresine sahip çıktığını aktaran Sarıca şunları söyledi; “Biz bu projeyi çok önemsiyoruz, köylülerimiz de önemsiyor. Büyükbaş hayvancılık yapmak yerine Lavanta’yı tercih ettiler ve bu boş tepelik alanlarda Lavanta yetiştiriciliğine soyundular. Biz de elimizden gelen yardımı onlara gösteriyoruz. Hiç bir şey yetişmeyen bu kıraç alanlarda taşın içinde Lavanta’nın yetiştiğini gördüler ve bir anlamda Lavanta Deresi Projesine destek veriyorlar, diğer taraftan köylerini terketmeyip burada karınlarını doyuruyorlar”.
Sarıca geçen yıl Lavanta’nın yağını çıkarttıklarını ve kurusunu ürettiklerini anlattı. Sarıca “Hem yağı hem kurusu hızlı bir şekilde satıldı. Toplamda 400 dekarlık alanda Lavanta Dikimi yapmştık. Bu yıl 600 dekarlık alanda Lavanta Dikimi yapacağız. Lavanta Balı ile ilgili çalışmalarımız başladı. Köydeki gençlerimiz aynı zamanda Lavanta Balı üretimi yapıyorlar. Önümüzdeki süreçte Lavanta Peyniri’de üreteceğiz” ifadelerini kullandı.
KÖYLÜLER HAYVANCILIĞI BIRAKIP LAVANTA’YA YÖNELİYORLAR
Akçaköy’den 43 yaşındaki Suat Mahmut Doğan’da “biz daha önce büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyorduk. Geçen yıl Öztürk Bey’in lavanta dikimini gördük. Su istemeyen bitki olduğu için tepelerimize sahip çıkmak için, hem doğaya daha güzel görünümü kazandırmak hem de su tüketmeyen bitki olduğu için, hem de getirisi hayvancılıktan daha fazla olduğu için Lavantayı tercih ediyoruz.
Öztürk Abi’nin öncülüğünde beraber çalışmalarımız olacak. Köylülerimiz Lavanta’dan gelir elde etmek istiyorlar. Arpa Buğday ekmekle bişey anlamıyoruz çünkü maliyeti fazla. Bu tepeleri değerlendirmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber