PROF. DR. DÜLGERGİL “EN İYİ DOLGU HİÇ YAPILMAYAN DOLGUDUR” | Gündemburdur.com
Son güncellenme :05.11.2015 22:33

Anasayfa > Burdur, Güncel, Sağlık > PROF. DR. DÜLGERGİL “EN İYİ DOLGU HİÇ YAPILMAYAN DOLGUDUR”

05.11.2015 Per, 22:33

Burdur Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün yürüttüğü Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Uygulamaları konusunda konferans vermek üzere Burdur’a gelen Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, “Flor bir zehir değildir.” dedi. Dülgergil Flor’un Amerika’da Diş Sağlığı Merkezlerinde bir yaşından küçük çocuklara uygulandığını belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğü Konferans Salonu’nda hemşirelik öğrencileri ve Toplum Sağlığı Merkezi görevlilerine konferans veren Dülgergil” Bizim ülkemiz gittikçe büyüyen bir ülke nüfus olarak. Yeni jenerasyon demek bazı dış firmalar için yeni çürükler demektir. Avrupa’da, Uzakdoğu’da ciddi firmalar malzemeleri geliştirirler ama kendi ülkelerinde büyük pazar bulamazlar. Neden? Çünkü çürük azalmaya başlamıştır. Bizim tek bir jenerasyonda 1 Milyon 350 bin çocuğumuz var. Flor’u kötüleyeceğim, yeni jenerasyon çürüyecek.” dedi.
Ağız Diş Sağlığı Merkezleri’nde bir ay içinde 2 Milyon 500 bin dolgu yapıldığını aktaran Dülgergil “Bir yandan flor kötülenecek, bir yandan da sürekli dolgu yapılacak. Flor zehirsiz demiyorum. Ama kullandığımız konsantrasyonlarda bişey yok.” ifadelerini kullandı.

“Yaratıcı dolgu ve protezi iyi bir şey olarak kabul etseydi zaten bizi öyle yaratırdı. Demek ki iyi bir şey değil bizi doğal dişlerimizle yaratıyor” diyen Dülgergil “Dolgu yapılan diş bir gün mutlaka çürür. En iyi dolgu hiç yapılmayan dolgudur. En iyi dolgu kendi dişinizdir. Flor vernik programının, koruyucu ağız diş sağlığı programının temel mantığı dişi hiç çürütmemektir.” ifadelerini kullandı.
Ağız Diş Sağlığının yalnızca bir diş çürüğü ya da diş eti kanaması ile sınırlı olmadığını anlatan Dülgergil şunları söyledi; “Dişi fırçalamamanın yalnızca dişi çürüteceği ya da yalnızca diş etini kanatacağı yolunda bir yanlış düşüncemiz var. Ağızda diş plağı olduğu müddetçe kesinlikle hastalık var. Vücuda giren enfeksiyonların yüzde 65’inin kaynağı diş plâğı. Yapılan bir dolgunun sonsuza kadar ağzımızda olacağı gibi bir düşünceye sahibiz. İyi bakılmayan dolgu veya kaplamanın altında 3-5 yıl içinde yeni çürük geliştireceği ve dişin kaybına kadar giedecek sonuçları kabul etmemiz lazım. Hem genel sağlığımız hem üst solunum yolu enfeksiyonlarımız için, hem dişlerimizin çürümemesi, hem de ağızımıda dolgu ve protezimiz varsa bunların sağlığı için günde en az iki kez dişlerimizi fırçalamalı, hatta en az bir kez de diş ipi kullanmalıyız.”

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber