“SU HAYATTIR, SUYUMUZUN DEĞERİNİ BİLELİM” | Gündemburdur.com
Son güncellenme :22.03.2021 8:29

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > “SU HAYATTIR, SUYUMUZUN DEĞERİNİ BİLELİM”

22.03.2021 Pts, 8:29

JEOLOJİ Mühendisleri Odası Burdur Temsilcisi Hüseyin Tarhan, 22 Mart Dünya Su günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada “su hayattır, suyumuzun değerini bilelim” dedi.
Tarhan yerkürenin 4 te üçünün su ile kaplı olmasına rağmen tatlı su miktarının ancak yüzde 2,5-3 civarında olduğunu belirtti.
Tarhan ” 2007 yılı başlarında 6 yıl boyunca 2500 bilim adamının katkılarıyla hazırlanan ve Paris’te 100’den fazla hükümet temsilcinin katılımıyla da tartışılarak onaylanan küresel iklim raporunda en önemli vurgunun su kıtlığı olduğu görülmüştür. Türkiye su kaynakları ve bu su kaynaklarının kullanımı ve değerlendirilmesi konusundaki faaliyetleriyle çoğu sorunlu ülkeye göre sorunsuz ülkelerden biri yada su miktarı açısından yeterli bir ülke olarak görünmesine rağmen özellikle kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 10000 m3 üstündeki ülkeler su zengini ülke, 3000 ile10000 m3 arasındaki su ‘yeterli suyu olan ülke’ye, 1000 ile 3000 m3 arasındaki su ‘su sıkıntısı olan ülke’ye, miktarı 1000 m3 ün altındaki ülkeler ise su fakiri ülkeye karşılık gelmektedir. Ülkemizde kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı ise yılda yaklaşık 1570 m3dür . Nüfusumuzun sürekli artacağı ve kullanılabilir su miktarı artmaması hatta azalacağı düşünülürse ileriki yıllarda su fakiri ülke gurubuna gireceğiz. Dünya su gelişme raporunda kullanılabilir su miktarına göre Türkiye dünyada 45’inci sırada yer almaktadır” dedi.
Burdur’daki yeraltı su seviylerinin yer yer 6-10 metre arası düştüğünü söyleyen Tarhan şu görüşlere yer verdi; ” İlimizde ise en önemli sıkıntılardan biriside mevcut yer altı su seviyelerinin yer yer 6-10 m arası düştüğü göz önüne alınırsa bu düşüm iklim koşulları ile beraber çok sayıda izinsiz ve ehliyetsiz kişiler tarafından jeolojik ve hidrojeolojik etütlerin yapılmadan açılan sondajlardır. Tabi ki su sondaj kuyularının açılması gerekliliğini kabul ediyoruz ancak doğru etüt ve doğru kişiler tarafından yapılmasını savunuyoruz.
Tarımsal sulamada da vahşi sulamanın önlenerek damlama ve yağmurlama sitemine geçiş ivedilikle sağlanmalı.
Entegre su yönetimi anlayışıyla bir havzada yer alan tüm su kaynakları (yüzey, yer altı,ve kaynaklı su havza) bazında hidrojeolojik çalışmalar yapılmalı ve o havza için en uygun su yönetimi modeli oluşturulmalıdır.”

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber