YERLİ AŞI MAKÜ’DE ÜRETİLİYOR | Gündemburdur.com
Son güncellenme :19.11.2014 10:27

Anasayfa > Burdur, Eğitim, Güncel > YERLİ AŞI MAKÜ’DE ÜRETİLİYOR

19.11.2014 Çar, 10:27

Hayvancılıkta Türkiye’nin önemli illerinden birisi olan Burdur’da, “ishal kaynaklı buzağı ölümlerini” önlemek için Batı Kalkınma Ajansının desteğiyle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan, “Hayvancılıkta Yerli Aşı Üretimine Yönelik Hücre Kültürü Laboratuvarı” faaliyete geçti.

İshal kaynaklı buzağı ölümlerinin % 40’ları bulduğu Burdur’da böyle bir laboratuvarın kurulması büyükbaş hayvan sahiplerini de umutlandırdı.

Geçtiğimiz günlerde Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan tarafından hizmete açılan laboratuvar hakkında bilgi veren Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı, şöyle konuştu;

“Süt inekçiliği denince ilk akla gelen illerden biri olan Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı bünyesinde BAKA ve Üniversitemizin destekleriyle kurulan AR-GE tabanlı laboratuvarımızda hem viral hastalıkların teşhisini, kontrolünü sağlamak, hem de ekonomik kayıpları önlemek amacıyla ishal kaynaklı buzağı ölümlerinin yerli aşı üretimiyle önlenmesi kapsamında, hem buzağı ölümlerinin önlenmesini hem viral hastalıkların teşhisi, izolasyonu, ardından monoklonal antikorlar ve aşı üretimiyle ilgili olarak yapılan laboratuvarımız gerçekleştirildi ve alt yapısı oluşturulmuş oldu” dedi.

Kurulan laboratuvar da çalışmalara başlayan Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Hasırcıoğlu, TR 61 Bölgesinde MAKÜ’ye kurulan laboratuvarın dengi bir laboratuvar olmadığını ifade etti.

Kurulan laboratuvarın çok önemli olduğunu dile getiren Hasırcıoğlu, şöyle konuştu;

“Yetiştiricilerimizin örneklerini başka illere göndermek durumundaydı teşhis için, ama biz artık bakanlık enstitülerine denk hizmet verebilecek bir kapasiteye kavuştuk. Yetiştiricilerimiz anında bu hizmetlerden faydalanacak. En güzel olgumuz bu. Yetiştiriciler Birliği olsun Köy-Koop Birliği olsun, biz Köy-Koop ile bir protokol yaptık bu bağlamda. Bu laboratuvarı kurduktan sonra. 2 bin 500 üyeli bir birliğe biz hizmet vereceğiz”

Hedef kitlelerinin sadece Burdur olmadığını belirten Hasırcıoğlu, hedef kitlelerinin tüm Türkiye olduğunun altını çizdi.

Hasırcıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Türkiye’de yanılmıyorsan 12 bin işletme var. Büyük ölçekli işletme. Bizim hedefimiz bu işletmeler. Bizim hedeflerimizden bir taneside bu aşının işletmelere önemli kayıplara sebep olan buzağı isallerinin önlenmesinde kullanılacak yerli aşının kullanımını yaygınlaştırmak ve bu ölümlerin önüne geçmek. Vatandaşta bilmiyor. Tabi bunu profesyonel anlamda işletmecilik yapan yerler biliyorlar ve kullanıyorlar bu ithal aşıları. Hastalığı tamamıyla önlemiyor ama hastalığın seyrini yavaşlattığı için hayvanı ölüme kadar götürmüyor ve bunu yetiştiriciler bilmiyorlar” dedi.

“Aşı üretimi için numune bekleniyor”

Aşıyı üretmemiz için aşı tohumunu elde etmeniz gerekiyor diyen Hasırcıoğlu, biz şimdi neden çok numune toplamak istiyoruz, numune örneğinin gelmesini istiyoruz, ne kadar çok örnek gelirse izolatları elde etme şansımız çok çok yükselecek o yüzden önce virüsü elde etmemiz gerekiyor. Bu bölgede yaygın olan tipleri toplamamız gerekiyor, o yaygınlığına göre aşıyı hazırlayacağız diye konuştu.

Laboratuvarda araştırma görevlisi ile birlikte 7 kişilik bir ekip görev yapacak.

bur-Maküde yerli aşı üretimi (1) bur-Maküde yerli aşı üretimi (2) bur-Maküde yerli aşı üretimi (3) bur-Maküde yerli aşı üretimi (4) bur-Maküde yerli aşı üretimi (5) bur-Maküde yerli aşı üretimi (11) bur-Maküde yerli aşı üretimi (12)

 

 

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber