BURDUR’UN ANTİK KENTLERİ 3 BOYUTLU SANAL MÜZEDE SERGİLENECEK | Gündemburdur.com
Son güncellenme :27.06.2015 10:00

Anasayfa > Burdur, Eğitim, Güncel > BURDUR’UN ANTİK KENTLERİ 3 BOYUTLU SANAL MÜZEDE SERGİLENECEK

27.06.2015 Cts, 10:00

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi  Sualp Deniz ve  Öğretim Görevlisi  Serkan Öktem tarafından hazırlanan “ Burdur ili Arkeolojik Eserlerin Üç Boyutlu Lazer Teknoloji ile taranması ve Sanal Arkeoloji Müzesi Oluşturulması” Projesi Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Mali Destek Programı Teklif Çağrısı kapsamında 400.000 liralık hibe desteği almaya hak kazandı. .

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Mali Destek Programı çerçevesinde Alternatif Turizmin Desteklenmesi Mali Destek Programı başlığı altında sunulan proje, kazıları Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından yürütülen Kibyra  Antik Kentinde gün ışığına çıkarılan eserleri üç boyutlu olarak tarih severlerle buluşturmayı hedefliyor.

Burdur’da 5 tane antik kent bulunduğunu ve bu antik kentlerde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkan tarihi eselerin topluma ve turizme kazandırılması açısından elde edilen tarihi eselerin 3 boyutlu olarak lazer tarayıcı ile taranıp hem bir kütüphane oluşturulması hem de turizme arşivlenerek kazandırılmasını amaçladıklarını bildiren Öğretim Görevlisi Sualp Deniz “İlimizdeki arkeolojik değerler ilgilileri ile yeterince buluşamıyor. 9 ay sürecek 400 Bin lira bütçeli projemizin tamamlanması ile kazılardan elde edilen bu eserler hem dijital ortamda arşivlenmiş olacak hem de web ortamında hazırlayacağımız sanal bir müze ile dünyanın her köşesindeki tarih meraklıları bu eserleri üç boyutlu olarak inceleme imkânını elde edecekler” dedi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin çok yenilikçi bir projeye daha imza attığını bildiren Proje ekibinden Öğretim Görevlisi Serkan Öktem’de “alternatif turizm ile ilgili potansiyelimizi maalesef etkili olarak kullanamıyoruz. Dünya mirası açısından çok büyük öneme sahip olan Sagalassos, Kibyra gibi antik kentlerimiz ziyaretçi sayısı açısından değerlendirildiğinde üzücü bir tablo sergiliyor” dedi.

“Bu açıdan bakıldığında bizim bu değerlerimizi öncelikle sanal bir ortamda görücüye çıkarmamız gerekiyor” diyen Öktem “Projemiz bu noktadan hareketle sanal bir arkeoloji müzesi kurmayı hedefliyor. Ama bu sitede eserler birer fotoğraftan ibaret olmayacak. Tarih ve arkeoloji severlerin üç boyutlu olarak inceleyebilecekleri, her açı ve doğrultudan ölçüm yapabilecekleri, hatta isterlerse lazer yazıcı kullanarak üç boyutlu ve ölçekli maketlerini elde edebilecekleri yenilikçi ve sürdürülebilir bir sanal müze oluşturmayı hedefliyoruz.” Dedi.

“Burdur’un Arkeoloji dünyası açısından oldukça güçlü verilere sahip olan bir il olduğunu anlatan Öktem “Dünya Arkeoloji Mirasına çok önem arz eden Sagalassos ve Kibyra gibi Antik Kentler ilimiz sınırları içerisinde. Diğer ünlü Antik Kentlerle kıyaslandığında Burdur’daki antik kentlerin maalesef yeterince ziyaretçi almadıklarını tesbit ettik.Bu da bize Kazı alanlarının tanıtımında zaaflarımızın olabileceği noktasında bir veri oluşturdu. Bu amaçla biz, kazılarımızda elde edilen Arkeolojik Eserleri, Antik Kentleri, Stadyumları, 3 boyutlu bir ortama aktarıp öncelikle bunu web ortamında arkeoloji severlere, tarih severlere, tarih turizmine meraklı olan kitlelere ulaştırmayı hedefliyoruz.” Dedi.

Projenin sürdürülebilir bir proje olduğunu ve hiçbir zaman sonlanmayacağını anlatan Öktem “ Kazılar devam ettikçe yeni eserler ortaya çıktıkça bizim sanal müzemiz daha da gelişecek ve bu siteyi ziyaret eden arkeoloji meraklıları mutlaka ilimize gelerek buraları incelemek isteyeceklerdir.” Dedi.

Proje Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi web sayfasında bir link olarak verilecek ve sanal kütüphanede sergilenecek eserler 3 boyutlu olarak incelenebilecek, ölçülebilecek ve lazer yazıcılarla çıktıları istenilen ebatta alınabilecek.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber