İNSUYU KURUDU | Gündemburdur.com
Son güncellenme :22.12.2014 23:59

Anasayfa > Burdur, Güncel > İNSUYU KURUDU

22.12.2014 Pts, 23:59

Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olan Burdur’daki İnsuyu Mağarasındaki göller  tamamen kurudu. Burdur Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından İnsuyu Mağarasının su kaynağını geri getirmek için çalışmalara başlandı.

İnsuyu Mağarasının ekosisteminin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve sürdürülebilir turizm faaliyetlerinin devamlılığının sağlanabilmesi amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Burdur Valiliği arasında 2012 yılında imzalanan işbirliği protokolü ile  mağara içi ve çevresinin fiziki şartlarının (yürüyüş yollarının ve elektrik-aydınlatma sistemi) iyileştirilmesi ve mağara risk eylem planının hazırlanması hedeflendiğini aktaran Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk suyu çekilen mağaranın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Yılmaztürk, İnsuyu Mağarası’nın 1955 yılında keşfedildiğini,  1965 yılında Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olduğunu ve ülke tanıtımında ve ülke turizminde en önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Mağara’nın 8,5 Km uzunluğunda en büyük mağarası olduğunu ancak 700 metresinin turizme açık oduğunu aktaran Yılmaztürk “Diğer bölümlerde tahkimat sorunu olduğu için açılmadı. Açılma çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda geri kalan kısmını açmayı düşünüyoruz.” Dedi.

İnsuyu Mağarası’nın son yıllarda  en önemli sorununun gün geçtikçe kaybolan suları olduğunu kaydeden Yılmaztürk şunları söyledi;  Göller  gün geçtikçe kaybolarak mağara neredeyse yok olma aşamasına geldi. Sayın Bakanımızın ‘İnsuyu Mağarası için gereken neyse  yapılsın’ talimatı ile çalışmalara başladık.  Altyapının iyileştirilmesinin korkuluk ya da yolların iyileştirilmesinin Mağaraya fazla bir şey katmayacağını  tesbit ettik. Mağara’nın  en önemli değeri olan suyun ve göllerin mağaraya tekrar kazandırılmasının olmazsa olmaz olduğunu düşünerek üniversitelerimizle temasa geçtik.  Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü hocaları ile bağlantıya geçerek hidrojeoloji ve hidroloji  çalışmalarımızı başlattık. Edineceğimiz raporlarla Dünyadaki örnek modellerle Su kaynakları niçin nasıl kaybolmuş, modelleme çalışması ile ortaya konulacak.  Ondan sonra bu su kaynaklarının aşırı kullanımı nasıl önlenebilir. Ya da bu su kaynaklarını kullanan ürünlerin alternatif yolları ,bu mağaranın suları kullanmadan nasıl çözülebilir. Bunları masaya yatıracağız. Ya da en yakın su kaynaklarından Mağara ekosistemini bozmadan  buraya nasıl su sağlanabilir bilimsel verilere dayanarak bunları tesbit edeceğiz. Bilinmeyen denklem  gibi. Her türlü alternatif düşünülerek Mağaradaki göllerin eski haline getirilmesi bu mağara için yapılacak en önemli çalışma. Bunun için Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz üzerine düşeni yapacaktır.

Öte yandan İnsuyu Mağarasının daha etkin tanıtılması, korunması ve ziyaretçilere daha iyi hizmet sunulabilmesi amacıyla “Tabiat Anıtı” statüsü verilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca  tescil çalışmalarına başlanıldı.

bur-burdur insuyu mağarası (2) bur-burdur insuyu mağarası (3)büyük göl kurudu bur-burdur insuyu mağarası (5) bur-burdur insuyu mağarası (10)

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber