KARA AKBABA DOĞAYA DÖNEMEDİ | Gündemburdur.com
Son güncellenme :16.10.2015 12:44

Anasayfa > Burdur, Güncel > KARA AKBABA DOĞAYA DÖNEMEDİ

16.10.2015 Cum, 12:44

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde yaklaşık 3 aydır tedavi gören Kara Akbaba tedavisinin tamamlanmasının ardından sırtına verici takılarak doğaya bırakılmak istendi ancak Akbaba Afyonkarahisar’ın sandıklı ilçesi sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkı’nda uçmadı.
Bolu’da hasta halde bulunduktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar 9’uncu Bölge Müdürlüğü tarafından tedavi ve reahbilitasyon için Burdur Lisinia Yaban Hayatı ve Rahabilitasyon Merkezi’ne getirilen Kara Akbaba doğaya salınmak için götürüldüğü Akdağ Tabiat Parkı’nda uçmayınca doğaya bırakılamadı.

Kara Akbaba’nın tedavisinin tamalanmasından sonra Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ali Uğur Özcan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz merkeze gelerek kara akbabaya verici taktı.

Kara Akbabanın tedavisinin tamamlandığını ve uçabilecek durumda olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Elif Yamaç taktıkları verici ile Akbaba’nın takibini yapacaklarını belirtti.

Yamaç; “Bu tür tehdit altında. Dolayısıyla bununla ilgili ne kadar çok veri toplayabilirsek türün korunması yönünde bizim için o kadar iyi olacak. Verici takarak bu hayvanın gittiği, dolaştığı yerleri tespit edebiliyoruz. Bazen genç bireylerde hayatta kalma oranı son derece düşük olabiliyor. Bunların hayatta kalması ve üreme olgunluğuna ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla eğer bir ölüm olursa nedeni bu takip sayesinde belirlenmiş olacak. Hayatta kalırsa nerelerde dolaşıyor, nerelerde besleniyor, bunlarla ilgili bilgi alacağız. Genç bireyleri korumaya yönelik neler yapabiliriz, onlarla ilgili veri sağlamış olacağız. ”

Yamaç, Türkiye’nin kara akbabalar açısından önemli bir ülke olduğunu, Avrupa’daki dağılıma bakıldığında en büyük ikinci popülasyonun Türkiye’de dağılım gösterdiğini ifade eden Yamaç, “Buna rağmen sayı olarak çok azlar. Genel olarak dünyaya baktığımızda da tehdit altında ve azalmakta olan bir tür. O yüzden Türkiye için önemli bir tür” diye konuştu.
Konulduğu kafesi ile 2 saatlik bir yolculuktan sonra Akdağ Tabiat Parkı’na getirilen Kara Akbaba yaklaşık 4 saat süren çabaya rağmen uçmayınca merkeze geri getirildi.

Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca akbabayı merkezin yakınlarında yeniden saldıklarında yaklaşık 20 dakika havada kaldığını ve daha sonra kafeslerin olduğu bölüme indiğini, buradaki köpeklerden korkarak yeniden havalandığını anlattı. Sarıca “7-8 dakika havada kaldıktan sonra çevredeki kayalıklara iniş yaptı. Sonra merkeze, kulelerin olduğu yere geldi. Buradaki evcil hayvanlardan zarar görebileceğini düşünerek onu tekrar bir süreliğine kafese alacağız. Kendisini Doğaya hazır hissetmiyor. Yaklaşık 7 aylık bir birey. Yaş olgunluğuna eriştikten sonra 5-6 ay sonra tekrar doğaya kazandırmayı deneyeceğiz.” dedi.

Sarıca, bu arada akbabanın vericiyi çıkardığını ve vericiyi yetkililere teslim edeceklerini kaydetti.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber