TEDAVİSİ TAMAMLANAN PELİKAN SALDA GÖLÜ’NE BIRAKILDI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :09.08.2015 16:57

Anasayfa > Burdur, Güncel > TEDAVİSİ TAMAMLANAN PELİKAN SALDA GÖLÜ’NE BIRAKILDI

09.08.2015 Paz, 16:57

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi edilen Tepeli Pelikan Salda Gölü’ne bırakıldı.

27 Temmuz’da Denizli Acıgöl’de avcılar tarafından vurulan Pelikan Burdur’daki Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilerek tedavi altına alınmıştı. Pelikan hızlı bir iyileşme süreci sonunda Salda Gölü’ne bırakıldı. Göle Lavanta’da bırakıldı.

Pelikan’ın vurulmasının, insanoğlunun doğaya karşı ne kadar acımasız olduğunun örneği olduğunu bildiren Doğa Koruma ve ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz “bugün insanoğlunun doğaya karşı ne kadar acımasız olduğunun örneği ile karşı karşıyayız. Her gün bunlar  gibi birçok örnek karşımıza çıkıyor. Tepeli Pelikan geçtiğimiz günlerde yaralanmıştı ve Öztürk  bey tarafından tedavi edilip doğaya bırakılıyor.  Doğa Koruma ve Milli Parklar olarak doğaya karşı yapılan olumsuzluklara karşı  için mücadele etmekteyiz.  Gerek sulak alanlar korunan alanlar ve yaban hayatına bir çok olumsuz etki söz konusu insanların bu konuda her birinin duyarlı olması gerekiyor daha fazla doğayı ve yaban hayatını düşünmemiz gerekiyor. Bugünü değil yarını düşünerek hareket etmeliyiz. Çocuklarımızı yetiştirirken bu bilinçle hareket etmeliyiz.” Dedi.

Pelikan’ın yaralarının iyileştiğini ve son derece sağlıklı olduğunu belirten Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca’da “Şu an son derece sağlıklı ve gitmeye hazır. 27 Temmuz’da Denizli Acıgöl’de büyük olasılıkla Burdur veya Salda Gölü’ne geçtiği sırada avcılar tarafından vurulmuş. Rehabilitasyon Merkezimizde tedavi ettik.  Ateşli silah yaraları, kangrenler vardı. Çok hızlı bir iyileşme süreci geçirdi tedavilerini tamamladık. Suya alıştırmaya çalışıyoruz. Suya adapte olup burada beslenmeye başlayacak.” Dedi.

SALDA GÖLÜ’NE KIYMAYIN

Salda Gölü’nün son 5 yılda Burdur Gölü’nün yarısı oranında yüzeyde su kaybettiğini ve sürekli bunu dile getirdiklerini aktaran Sarıca şunları söyledi; “Küresel ısınmaya bağlı olarak su kaybımız çok fazla. Eğer bir de derelerinin ve besleyici kanallarının üzerine göletler yapıldığında Salda Gölü çok hızlı bir şekilde yok olmaya gidecektir. 20-25 yıl sonra su kalmadığında belki de  Burdur için tek su kaynağı olacak yer burası. O yüzden tatlı su kaynağı olan Salda Gölü’nün korunması ve mümkün olduğunca temiz tutulması gerekmekte. Temiz doğa için her türlü desteğe hazırız.”

GÖLET YAPMAYIN ÜRÜN DESENİNİ DEĞİŞTİRİN

Burdur Gölü’nden Salda Gölü’ne kadar ki alanda özellikle suyun korunması ve su tasarrufu anlamında Lavanta Deresi projesini geliştirdiklerini anlatan Sarıca “geliştirdiğimiz projeyle ürün deseninin değiştirilerek buralardaki suyun daha iyi korunabileceğini,  göllerdeki çekilme hızının çok daha yavaşlayacağını ve Çorak Göl’ün dolabileceğini insanlara göstermeye çalışıyoruz.  Yetkililere buradan çağrı yapıyorum Gölet yapmaktansa ürün desenini değiştirerek su kullanımını azaltmak çok daha mantıklı.  Lavanta Deresi proje ile bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz ki göllerimiz su ile dolsun ve ileride su sıkıntısı çekmeyelim. “ ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra tedavisi tamamlanan Pelikan Tamer Yılmaz, Öztürk Sarıca ve Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi’ndeki yabancı gönüllüler tarafından Salda Gölü’ne bırakıldı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber