ÜSTÜNER “HAYVANCILIK BİTİYOR” | Gündemburdur.com
Son güncellenme :11.03.2017 9:46

Anasayfa > Burdur, Genel, Güncel > ÜSTÜNER “HAYVANCILIK BİTİYOR”

11.03.2017 Cts, 9:46

ÜSTÜNER “HAYVANCILIK BİTİYOR”

Burdur Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner Türkiye’nin en büyük hayvan ve hayvansal ürün ithalatçısı konumuna getirildiğini belirtti.
Üstüner Veteriner Hekimler Odası’nda düzenlediği basın toplantısında bu durumdan dolayı Bakanından Veteriner Hekimine, Üreticisinden Tüketicisine kadar hepimizin şapkayı öne eğip düşünmesi gerektiğini kaydetti.
Türkiye’nin 2010 yılında besi hayvan ithalatının 110 bin baş iken 2016 yılında bu rakamın 500 bin başı geçtiğini aktaran Üstüner “bu rakama 150 bin baş damızlık düve ithalatı da eklendiğinde Türkiye 2016 yılında 650-700 bin baş canlı hayvan ithalatı yaptığı bir yana, son 6 yılda et ithalatına 4.4 Milyar Doları yurt dışına transfer etmiştir” diye konuştu.
1 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe giren Suni Tohumlama yönetmeliği ülke hayvancılığı açısından onarılması güç zararlar verecek nitelikte olduğunu vurgulayan Üstüner sözlerini şöyle sürdürdü; “Zira damızlık ırkları melezlenerek ülke hayvancılığını geriye götürecek bu yönetmelik ve tabi aşımdan doğan buzağıların da destek kapsamına alınması uzun yılların birikimiyle bugünlere gelen ülke hayvancılığını geriye götürecektir. Bu konu ile ilgili görüşlerimizi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız sAyın Faruk çelik’e gerek Nisan 2016’da Burdur’da, gerekse Ekim 2016’da Ankara’da yaptığımız toplantıda anlatma fırsatımız oldu. Şubat ayında yönetmelikte yapılan değişiklikte bu yanlıştan kısman de olsa dönülmüş olması yani 5 yaşına kadar ırkı ırkına tohumlama iartı konulması memnuniyetvericidir ancak yeterli değildir. Bu işin ortası olmaz. Bu haliyle uygulamada büyük sıkıntılar yaşanacağı aşikardır.”

Veteriner Hekimlik Mesleğinin sorunlarına da değinen Üstüner “Bugün yılda 5 Milyon adet olan suni tohumlama rakamı 3.3 milyonlara gerilediyse hem hayvancılık hem de veteriner hekimlik mesleği açısından bir sorun var demektir” diye konuştu
Üstüner “Bugün ilimiz Burdur eski rakamla 29 Trilyon anaç ve buzağı desteği alması gerekirken, bu yıl uygulamaya konulan buzağılarda şap, brusella, LSD (Çiçek) aşı şartı üreticilerimizin desteklemelerden yararlanmasına engel teşkil etmektedir. Kaldı ki biz görüşmemizde Sayın Bakan’a Türkiye’nin yıllık 400 bini, İlimizde ise 15 bini bulan buzağı kaybının önüne geçmenin yolunun buzağıların ilk 21 günde septisemi ve ishalle seyreden hastalıklardan kaynaklandığını belirtip yapılacak bir proje ile Serbest veteriner Hekimleri sisteme dahil edip buzağı, kuzu, oğlak ölümlerini yarı yarıya azaltabileceğimizi belirtmiştik. Bugün Burdur ilindeki üreticiler hak ettiği hayvancılık desteklerinden en az eski para ile 10 Trilyon eksik destek alıyor.”dedi.

Süt alan firmaların üreticilere ‘sütünüzü alırım ama yeni bizden almak zorundasınız’ dayatmasının tekelleşmeye giden bir yol olduğunu anlatan Üstüner “Bu bazı illerde slajıda benden alacaksınıza kadar gitti. Serbest piyasa ekonomisiyle bunu açıklamak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
Üstüner, “bir ülkede hayvancılığın gelişmişliğini gösteren kriterlerin başında koruyucu veteriner hekimlik hizmet anlayışı gelmektedir. Ülkemizde ne yazık ki henüz bu anlayış hakim değildir. Biz Burdur Veteriner Hekimler Odasına kayıtlı Veteriner Hekimler olarak ilimizin, ülkemizin hayvancılığına katkı koymak için dün olduğu gibi bugün de gece gündüz demeden hazırız” diye konuştu.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber