YABAN HAYATINA FOTOKAPANLI TAKİP | Gündemburdur.com
Son güncellenme :19.01.2016 12:50

Anasayfa > Burdur, Güncel > YABAN HAYATINA FOTOKAPANLI TAKİP

19.01.2016 Sal, 12:50

Burdur Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından yaban hayatını araştırmak üzere fotokapan çalışması yapılıyor.
Yaban Hayatını araştırmak üzere Fotokapan çalışmasına yaklaşık 3 yıl önce ilin farklı bölgelerinde başladıklarını ve çalışmayı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Albayrak danışmanlığında yürüttüklerini belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Burdur Şube Müdürü Tamer Yılmaz “Bu yıl farklı bir bölgede çalışıyoruz. Ülkemizin pek çok yerinde gerek fotokapanla, gerekse diğer yöntemlerle envanter çalışmaları yapılıyor. Ama son yıllarda fotokapan yöntemiyle çalışmalar arttı. Bakanlığımız bu konuya çok önem veriyor. Kurumumuzda bu yıl içerisinde takviye yaparak cihazlar satın aldı.Daha geniş alanları tarayıp yaban hayatı varlığımızı ortaya koymak ve bununla ilgili gerekli önlemleri almak için bu çalışmayı yapıyoruz” dedi.

İnsan aktivitesinin doğal alanlarda her geçen gün arttığını ve insan aktivitesi arttıkça yaban hayvanlarına karşı tehditlerin de arttığını anlatan Yılmaz şunalrı söyledi; “Dolayısıyla onların yaşam alanları daralıyor zaten bir çok tür tehdit altında, yok olma noktasına geliyor. Biz bu çalışmayı yaparken insan aktiviteleri hayvanlar üzerinde ne gibi bir etki yaratıyor, onların popülasyonlarını nasıl etkiliyor, bunları araştırıyoruz. Gerçekten etkileyip etkilemediklerini ve ne oranda etkiledikleri, popülasyonları hakkında bir fikir sahibi oluyoruz. Çünkü eğer biz yaban hayatı varlığımızın ne olduğunu bilmezsek korumaya yönelik de önlemleri almakta zorlanırız. Neyi koruyacağımızı bilemeyiz. O yüzden bu çalışma bizim için çok önemli olacak.”

Bölgede yaklaşık 1,5 ay önce çalışmaya başladıklarını aktaran Yılmaz “Güzel veriler elde ediyoruz. Şu anda 20 noktada cihazımız var. 15 civarında daha takviye yapacağız ve 35 noktadan yaban hayvanlarını gözemleyip bu verileri bilimsel olarak değerlendirip sonuçta bir raporla ortaya koyacağız. Bölgede neler olduğu konusunda fikirlerimiz vardı ama daha somut delillerle bunlar ortaya çıkmaya başladı. Mesela bu bölgenin yaban tavşanı bakımından çok zengin olduğgunu biliyorduk . Bunlar ortaya çıkıyor. Bunun yanında kurt ve vaşak popülasyonu hakkında fikir edinmeye başladık. Kurt, Çakal, Vaşak, Tilki gibi türlerin yanında yaban tavşanı, porsuk gibi türleri gözlemliyoruz.” dedi.

Fotokapan cihazlarının insanlar tarafından ilgi gördüğünü anlatan Yılmaz “Biz bu cihazları yerleştiriyoruz. Tabi cihazlar insanlar tarafından da görülüyor. İlgi çekiyor. Merak ediyorlar. Biz cihazların üzerine gerekli bilgilendirmeyi yazdık. Bizim vatandaşlardan ricamız, bunlar yaban hayatını araştırmak içindir. Bilimsel bir çalışma içindir. Kamu malıdır. Bizlerin vergileri ile alınmıştır. Kesinlikle zarar vermemelerini ve dokunmamalarını istiyoruz, rica ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber