ULUSLARARASI DEPREM SEMPOZYUMU BAŞLADI | Gündemburdur.com
Son güncellenme :07.05.2015 14:47

Anasayfa > Burdur, Güncel > ULUSLARARASI DEPREM SEMPOZYUMU BAŞLADI

07.05.2015 Per, 14:47

ULUSLAR ARASI BURDUR DEPREM VE ÇEVRE SEMPOZUMU

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi  ve Burdur İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Burdur Uluslararası Deprem ve Çevre Sempozyumu başladı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi  Konferans ve Sergi Salonu’ndaki sempozyuma Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Başgül, Acil ve Afet Durum  Başkanlığı Deprem Daire Başkanı Ulubey Çeken, Burdur Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi RektöRÜ Prof. Dr. Mustafa Saatcı, ilgili kurum ve kuruluşlar ve öğrenciler katıldı. Sempozyum öncesinde mini bir müzik dinletisi sunuldu.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Burdur Mehmet Akif Ersoy  Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili  Latif Gürkan Kaya sempozyumun amacının  Konuyla ilgili bilim adamlarını bir araya  getirerek bilgi alışverişini sağlamak olduğunu belirtti. Kaya “Deprem ve çevre sempozyumunun temel felsefesi, deprem ve çevre ilişkili tüm bilim alanlarını (jeofizik, jeoloji, jeodezi, inşaat, deprem, endüstri, elektronik, çevre mühendisliği, mimarlık, peyzaj mimarlığı, tıp, psikoloji, hukuk, ekonomi, iletişim, felsefe, sosyoloji ve diğer toplum bilimleri) kapsayan bir ortam oluşturmak ve konuyla ilgili bilim insanlarını bir araya getirerek bilgi alış verişini sağlamaktır. Ayrıca, merkezi ve yerel yönetimler, sivil savunma, itfaiye, arama-kurtarma birlikleri, medya kuruluşları temsilcileri, sivil toplum örgütleriyle akademisyenler arasındaki iletişim ve işbirliğini güçlendirmeyi hedeflemekteyiz.” Dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Oral’da yaptığı konuşmada Türkiye’nin İç Anadolu’daki küçük bir kısmı hariç tamamına yakını birinci ve ikinci derece deprem riski altındadır. Ortalama  10 yılda bir deprem riski aktife dönüşerek ülkemizi vurmaktadır.” Dedi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Ulubey Çeken’de yaptığı konuşmada “deprem ve afet gerçeği hepimizin tereddütsüz önemsediği ve bu konuda ortak çalışmalar yapılması gereken en önemli konulardan biridir.” Dedi.

Çeken “Günümüzde afet yönetimi ilkeleri, dünya genelinde gördüğümüz en iyi uygulamaların ve afet risk yönetiminin çok paydaşlı ve çok katılımlı mekanizmalarla başarıya ulaştığını göstermektedir. Bu noktada aslında kamu ve hükümetler vatandaşlarımızın afetlere karşı güvenliğinin sağlanması noktasında birinci dereceden sorumludurlar. Ancak hepinizin de takdir edeceği gibi afetlere dirençli yerleşim yerleri ve afetlere hazır bir toplum oluşturmak tek bir aktörün başarabileceği bir eylem değildir. Bu nedenle tek bir bireyden ailesine, mahallesinden ilçesine, ülkenin her kesimiyle afetlere hazır olunmasında herkese büyük görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.

Çeken şunları söyledi; “Ülkemiz tarih boyunca bir çok büyük depreme maruz kaldı. Bunların kötü sonuçları herkese ders oldu. Bu konuda 1999 yılında yaşanan iki büyük deprem bir dönüm noktası oldu. Bu tarihten sonra yapılan yoğun çalışmalar ile ülkenin deprem risklerinin azaltılması doğrultusunda çok önemli mesafeler kat edildi. Türkiye’de deprem risklerinin azaltılmasında sistematik bir yaklaşım geliştirildi.  2012 yılında ülkenin konuyla ilgili tüm paydaşların katıldığı Türkiye Ulusal Deprem Strateji ve Eylem Planının yani depremin yol haritası gerçekleştirildi. AFAD, Ülkemizin deprem riskinin azaltılması konusunda yapılan çalışmalar, ulusal ölçekte bir strateji belgesi vasıtasıyla yerine getirmektedir. Başkanlığımız tarafından 2012 yılında kurulan Ulusal Deprem Araştırma Programı yoluyla da ihtiyaç duyulan özellikle akademik camianın uygulamaya esas olacak bilimsel çalışmaları Başkanlığımızca desteklenmektir. Ülkemizde Afet zararlarının azaltılması programlarına her yıl daha fazla kaynak aktarılmaktadır. Başta başkanlığımız bünyesinde ulusal deprem gözlemleri olmak üzere üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla, ülkemizin ve yakın çevresinin depremselliğini gözlemek üzere binden fazla istasyon ile 7 gün 24 saat esasıyla deprem gözlemleri yapılmaktadır. Ülkemizde deprem gözlemi yapan araştırma kurumlarının deprem verilerinin tek bir merkezde son kullanıcıya ulaştırmak üzere, AFAD bünyesinde Türkiye Deprem Veri Merkezi’ni kurduk ve  işler hale getirdik.”

AFAD olarak Depremlere karşı güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması konusunda gerek yasal gerek uygulama alanında önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Çeken,”Bunlar Kentsel dönüşüm uygulamaları, yeni nesil deprem yönetmeliklerinin hazırlanması, depremler sonrasında “erken hasar tahmin analizi gerçekleştirebilecek” uygulamaların geliştirilmesi, halkın deprem konusunda bilinçlendirilmesi çalışmaları üzerinde önemle durduğumuz faaliyet alanlarımızdır.  En son Nepal Depremi göstermiştir ki güvenli yapı stoğu ve güvenli yerleşim alanlarının oluşturulması, depremlere hazırlık konusunda en birincil olarak ulaşılması gereken hedeflerden olmalıdır. Bu nedenle hazırlıklarda son aşamaya gelinen yeni nesil deprem yönetmeliğimiz, önemli bir çalışma olacaktır. Bu çalışma Uluslar arası camiada örnek alınacak bir çalışmadır.” dedi.

AFAD’ın afetlere karşı toplumun hazırlık kapasitesini artırmaya yönelik bir eğitim seferberliği başlattığını bildiren Çeken “Bu kapsamda Afete Hazır Türkiye olarak lanse edilen kampanya,   Afete Hazır Aile, Afete Hazır Okul,  Afete Hazır İşyeri ve Afet Hazır Öncü Gençler kampanyaları ile devam etmektedir. Bu kampanyalarda hayata geçirilecek eğitimler ile halkımızın tüm afetlere başa çıkabilir bir yapıya ulaşması hedeflenmektedir.” Dedi.

Sempozyum onursal Başkanı Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Mustafa Saatcı’da yaptığı konuşmada Burdur’un deprem bölgesi olduğunu ve depremle ilgili sıkıntıları olduğunu belirterek “Bu sempozyuma ilimizin ihtiyacı vardı.Buna da üniversite olarak öncülük ediyoruz. “ ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.


Tasarım: Burdurweb Medya
burdur haber